Thursday, February 23, 2006

Ciorba de legume "Standard"

Iarashi ceva util, pentru oameni cu nu prea mult timp liber de petrecut prin bucatarie.
Ingrediente:
-zarzavaturi taiate "la punga", din piatzu' mare(10.000 punga[morkow, pastarnak, ceva foi de patrunjell])
-o ceapa mijlocie
-3 catzei de usturoi
-1 cartof
-un pumn de paste fainoase
-ulei
-vegeta, sau cub de supa(1 lingura, sau 1 cub+sare daca e nevoie)

Tai ceapa marunt, la fel si usturoiul, iei zarzavatu', si il bagi in labosha cu ulei. Nu pui mai mult ulei, decat e nevoie(sa le cuprinda), dai drumu' la aragaz, le dinstuieshti pana se veshtejesc. Sa nu se arda trebuiesc amestecate(sub capac merge mai bine). Cand sunt deja bine veshtejite bagi cartoful taiat in bucatzi, adaugi vegeta, sau arunci cubul in oala(labosha), dupa care torni apa pana sus(1,5; 2L). Lashi la fiert, si cand se fierb cartofii pe jumate, arunci un pumn de paste fainoase. Lashi la fert pana se fierb pastele, apoi stingi aragazul. Tai patrunjelul, si il arunci in oala.
Supa standard a doua zi e cea mai gustoasa, sau cel putzin dupa ce s-a racit o data, pentru ca se intrepatrund gusturile.
Pofta buna baietzi si fete!

"Minimala de ciuperci": retzeta sigura!

Reteta, care porneshte o mica serie de retzete practice, este destinata oamenilor care trec de fazele cu supe, si alte cacaturi la punga, si se hotarasc sa se invarta prin bucatarie.
Ingrediente:
-1 conserva mica de ciuperci(jeco e ok, nu-ti scrashnesc dintziide la nisipu' din ele, si e numai 24 de mii)
-1 smantana de 25% (milli merge, altzi 25 de mii)
-1 ceapa mijlocie (vreo 3mii)
-3,4 catzei de usturoi (500) *preturi afishate in lei vechi
-faina (15 mii kila)
-ulei (31 mii litra)
-condimente dupa gust(sare, marar,patrunjel uscat...)

Luam ceapa, o taiem marunt, la fel si usturoiul. Punem ulei in cratitza, nu mai mult decat trebuie, adika sa le cuprinda. Dam drumul la masina de gatit, flacara mica. Frigem astea pana se face usturoiul maro deschis(ala e primul care se frige), apoi punem o lingura de faina, amestecam sa nu se prinda de fundul oalei. In scurt timp acest amestec se va omogeniza, si atunci vom lua ciupercile, de pe care am scurs plusul de zeama(nu lashi zeama in conserva decat putina), si le adaugam. Se pune la fiert, iar cand incepe sa clocotesca, dar si pana atunci amestecam. Cand incepe sa se ingroashe, adaugam jumatate din smantana(restul se poate pune deoparte). Se mai lasa la fiert 2 minute aprox., intre timp se amesteca, iar dupa alea 2 minute se ia de pe foc.
"Minimala de ciupeci" se poate servi cu carne pane, sau alte chestiuni prajite. Se poate servi si cu cartofi pai...
Va urez pofta buna!

Ca sa fie ceva pe blogul meu:

Cam primul post, pe primul blog, cu primul proiect: inversor de tub fluorescent la 12 volti. Consum sub 1A, piese reciclate, frecventza de lukru inalta. Satisfactii: DA!
Merge si in ziua de azi...
Ce se mai vede e biroul, lampa de strung, calculatorul, alimentatorul, si putin din perete. O sa mai postez!
Sunt Rumczeisz, fitzi binevenitzi pe blogul meu!